Pufr

Při vlastním sportovním výkonu má kyselina mléčná negativní dopad na koordinační schopnosti atleta. V důsledku horší techniky prováděného pohybu tak snižuje výkonnost. Velké množství kyseliny mléčné může v extrémním případě zablokovat vápníkové ionty a tím úplně znemožnit svalovou kontrakci. V lidském těle existují tlumivé roztoky neboli tzv. pufry. Tyto látky tlumí výkyvy v acidobazické rovnováze (náhlé přírůstky kyselých nebo zásaditých látek) a udržují tak požadovaný rozsah pH (v krvi na 7,4). V lidském organismu k nim patří hydrogenuhličitany (bikarbonáty), krevní bílkoviny, hemoglobin, fosfáty. Řada uměle vyrobených pufrů se využívá také jako podpůrný prostředek při tréninkovém procesu. Jak již bylo řečeno, pufry neutralizují kyselinu mléčnou vytvořenou během výkonu, čímž se prodlužuje doba možné anaerobní zátěže. Jejích použitím se tedy omezí ?pálení svalů? při intenzivním výkonu a usnadní se regenerace do dalšího tréninku ...

Importováno: 25. června 2010 (10:33), Atletickytrenink.cz

Trvalý odkaz: http://www.atletickytrenink.cz/Regenerace/pufr.php