Základní informace o zdroji
Podtitulek: | O zdravé a racionální výživě člověka |
---|---|
Domovská stránka: | http://www.mujvyzivovyporadce.cz |
RSS export: |
Systémové informace o zdroji
ID: | 255 |
---|---|
Jmenné ID: | mujvyzivovyporadce-cz |
Články ručně přidává správce systému: | NE |
Články jsou schvalovány správcem: | ANO |
Titulek zdroje stahován z RSS exportu: | ANO |
RSS export je lineární: | ANO |
Kontrola aktuálnosti proběhla: | 19. července 2015 09:09 |
Návratový kód: | HTTP 304 |
RSS export naposledy zpracován: | 3. května 2013 09:18 |
Kontrola aktuálnosti naplánována na: | 19. července 2015 10:39 |
Vláknina
Vláknina je souborné označení pro rostlinné polysacharidy rezistentní k natrávení enzymy gastrointestinálního traktu. Z chemického hlediska se jedná o celuózu, hemiceluózu, pektiny, a další látky ...
Hlavní funkce tuků
Přehled hlavních funkcí tuků v lidském organismu ...
Lipidy - tuky
Lipidy představují třídu organických sloučenin, které jsou nerozpustné ve vodě, ale rozpustné v organických rozpouštědlech (alkohol, eter). Lipidy zahrnují tuky (triacylglyceroly), vosky, fosfoipidy, steroly a další sloučeniny ...
Sacharidy během cvičení
Sacharidy jinak řečeno cukry jsou stěžejíní pro sportovce vytrvalostních i silových sportů, na rozdíl od bílkovin a tuků jsou pohotově uloženy ve svalech jako zdroj energie ...
Trávení sacharidů
Sacharidy jsou většinou přijímány ve stravě ve formě polysacharidů či disacharidů. K tomu, aby organismus sacharidy využil, musí být rozštěpeny, natráveny, absorbovány a transportovány do buněk. Continue reading ?
Zdroje sacharidů
Monosacharidy glukóza a fuktóza jsou obsaženy hlavně v ovoci, medu a v některých druzích zeleniny, například v karotce. Velmi rozšířená je sacharóza, která se používá zejména jako sladidlo. V přírodě se vyskytují nejvíce cukry složené z několika molekul jednoduchých cukrů. ?
Dělení sacharidů podle molekulární struktury
Dělení sacharidů podle molekulární struktury - monosacharidy, disacharidy, oligosacharidy, polysacharidy ...
Funkce sacharidů ve výživě sportovce
Sacharidy jsou významným zdrojem energie pro fyzickou aktivitu. Jsou nejdůležitějším nutrientem poskytujícím energii pro optimální výkon ve všech sportovních odvětvích. Vyčerpání sacharidových zásob ovlivňuje sportovní výkon - dochází k vyčerpání a nutnému ukončení výkonu...
Výdej energie
Zjistit skutečný výdej energie je poněkud obtížnější než stanovit energetický příjem, který lze jednoduše vypočítat z tabulek energetických hodnot potravin či pomocí nutričních programů ... Continue reading ?
Fyzická aktivita
Energie potřebná na fyzickou aktivitu zahrnuje energii potřebnou na aktivity spontání a plánované. Rovněž tento výdej na fyzickou aktivitu je ovlivněn řadou faktorů ... Continue reading ?
Energetická bilance
Energetická bilance je poměr mezi přijatou a vydanou energií organismu. V případě, že příjem energie převyšuje její výdej hovoříme o pozitivní energetické bilanci. Je-li tomu naopak a výdej energie je vyšší než její příjem je energetická bilance negativní. Continue reading ?
Termický vliv stravy
Termický vliv stravy přestavuje energii potřebnou pro trávení, odbourávání, přestavbu a ukládání přijatých živin. Liší se pro jednotlivé nutrienty (bílkoviny 18-25%, sacharidy 4-7% a tuky 2-4%), nicméně při smíšené stravě se pohybuje okolo 10% energie z bazálního ?
Glykemický index
Glykemický index je v podstatě vyjádření relativní rychlosti s jakou se potravina s obsahem sacharidů dostane z úst, přes trávící trakt do krve v konečné formě glukozy. Relativně, proto že index hodnoty 100 má právě glukóza. Rychlost nárustu koncentrace plazmatické glukózy ....
Bazální výdej energie
Bazální výdej energie je množství energie potřebné pro zachování existence organismu. Jedná se o klidovou energetickou spotřebu nalačno, za normální tělesné teploty, tělesného klidu a normální teploty okolí ...
Stanovení hodnoty bazálního metabolismu
Hodnotu bazálního metabolismu lze stanovit několika metodami. Například přímou či nepřímou kalorimetrií. Přímou kalometrií lze měřit na izolovaném místě množství tepla, které je odebíráno do vodní lázně. Množství tepla, které je uvolňováno z organismu je přímo úměrné hodnotě bazálního metabolismu. Nepřímá kalorimetrie naopak spočívá v měření spotřeby vdechovaného kyslíku za jednotku času, ...