Základní informace o zdroji

Podtitulek: O zdravé a racionální výživě člověka
Domovská stránka: http://www.mujvyzivovyporadce.cz
RSS export:

 Systémové informace o zdroji

ID: 255
Jmenné ID: mujvyzivovyporadce-cz
Články ručně přidává správce systému: NE
Články jsou schvalovány správcem: ANO
Titulek zdroje stahován z RSS exportu: ANO
RSS export je lineární: ANO
Kontrola aktuálnosti proběhla: 19. července 2015 09:09
Návratový kód: HTTP 304
RSS export naposledy zpracován: 3. května 2013 09:18
Kontrola aktuálnosti naplánována na: 19. července 2015 10:39

Vláknina

Vláknina je souborné označení pro rostlinné polysacharidy rezistentní k natrávení enzymy gastrointestinálního traktu. Z chemického hlediska se jedná o celuózu, hemiceluózu, pektiny, a další látky ...

Můj Výžvivový Poradce | 13. září 2012 00:16 |

Hlavní funkce tuků

Přehled hlavních funkcí tuků v lidském organismu ...

Můj Výžvivový Poradce | 13. června 2012 09:58 |

Lipidy - tuky

Lipidy představují třídu organických sloučenin, které jsou nerozpustné ve vodě, ale rozpustné v organických rozpouštědlech (alkohol, eter). Lipidy zahrnují tuky (triacylglyceroly), vosky, fosfoipidy, steroly a další sloučeniny ...

Můj Výžvivový Poradce | 24. května 2012 17:10 |

Sacharidy během cvičení

Sacharidy jinak řečeno cukry jsou stěžejíní pro sportovce vytrvalostních i silových sportů, na rozdíl od bílkovin a tuků jsou pohotově uloženy ve svalech jako zdroj energie ...

Můj Výžvivový Poradce | 16. května 2012 16:40 |

Trávení sacharidů

Sacharidy jsou většinou přijímány ve stravě ve formě polysacharidů či disacharidů. K tomu, aby organismus sacharidy využil, musí být rozštěpeny, natráveny, absorbovány a transportovány do buněk. Continue reading ?

Můj Výžvivový Poradce | 10. května 2012 21:23 |

Zdroje sacharidů

Monosacharidy glukóza a fuktóza jsou obsaženy hlavně v ovoci, medu a v některých druzích zeleniny, například v karotce. Velmi rozšířená je sacharóza, která se používá zejména jako sladidlo. V přírodě se vyskytují nejvíce cukry složené z několika molekul jednoduchých cukrů. ?

Můj Výžvivový Poradce | 3. května 2012 13:09 |

Dělení sacharidů podle molekulární struktury

Dělení sacharidů podle molekulární struktury - monosacharidy, disacharidy, oligosacharidy, polysacharidy ...

Můj Výžvivový Poradce | 23. dubna 2012 08:06 |

Funkce sacharidů ve výživě sportovce

Sacharidy jsou významným zdrojem energie pro fyzickou aktivitu. Jsou nejdůležitějším nutrientem poskytujícím energii pro optimální výkon ve všech sportovních odvětvích. Vyčerpání sacharidových zásob ovlivňuje sportovní výkon - dochází k vyčerpání a nutnému ukončení výkonu...

Můj Výžvivový Poradce | 8. dubna 2012 19:49 |

Výdej energie

Zjistit skutečný výdej energie je poněkud obtížnější než stanovit energetický příjem, který lze jednoduše vypočítat z tabulek energetických hodnot potravin či pomocí nutričních programů ... Continue reading ?

Můj Výžvivový Poradce | 3. dubna 2012 19:25 |

Fyzická aktivita

Energie potřebná na fyzickou aktivitu zahrnuje energii potřebnou na aktivity spontání a plánované. Rovněž tento výdej na fyzickou aktivitu je ovlivněn řadou faktorů ... Continue reading ?

Můj Výžvivový Poradce | 29. března 2012 23:38 |

Energetická bilance

Energetická bilance je poměr mezi přijatou a vydanou energií organismu. V případě, že příjem energie převyšuje její výdej hovoříme o pozitivní energetické bilanci. Je-li tomu naopak a výdej energie je vyšší než její příjem je energetická bilance negativní. Continue reading ?

Můj Výžvivový Poradce | 22. března 2012 13:36 |

Termický vliv stravy

Termický vliv stravy přestavuje energii potřebnou pro trávení, odbourávání, přestavbu a ukládání přijatých živin. Liší se pro jednotlivé nutrienty (bílkoviny 18-25%, sacharidy 4-7% a tuky 2-4%), nicméně při smíšené stravě se pohybuje okolo 10% energie z bazálního ?

Můj Výžvivový Poradce | 20. března 2012 00:43 |

Glykemický index

Glykemický index je v podstatě vyjádření relativní rychlosti s jakou se potravina s obsahem sacharidů dostane z úst, přes trávící trakt do krve v konečné formě glukozy. Relativně, proto že index hodnoty 100 má právě glukóza. Rychlost nárustu koncentrace plazmatické glukózy ....

Můj Výžvivový Poradce | 13. března 2012 14:55 |

Bazální výdej energie

Bazální výdej energie je množství energie potřebné pro zachování existence organismu. Jedná se o klidovou energetickou spotřebu nalačno, za normální tělesné teploty, tělesného klidu a normální teploty okolí ...

Můj Výžvivový Poradce | 11. března 2012 11:16 |

Stanovení hodnoty bazálního metabolismu

Hodnotu bazálního metabolismu lze stanovit několika metodami. Například přímou či nepřímou kalorimetrií. Přímou kalometrií lze měřit na izolovaném místě množství tepla, které je odebíráno do vodní lázně. Množství tepla, které je uvolňováno z organismu je přímo úměrné hodnotě bazálního metabolismu. Nepřímá kalorimetrie naopak spočívá v měření spotřeby vdechovaného kyslíku za jednotku času, ...

Můj Výžvivový Poradce | 11. března 2012 11:02 |