Základní informace o zdroji

Domovská stránka: http://www.ronnie.cz/

 Systémové informace o zdroji

ID: 204
Jmenné ID: wwwronniecz
Články ručně přidává správce systému: ANO

Zázračné lidské tělo... rameno (I.)

Rameno je skutečně unikátním a složitým kloubem, proto však bývá postiženo také unikátními a komplexními problémy. Bolesti a funkční obtíže ramenního kloubu bývají uváděny na třetím místě v četnosti výskytu v běžné praxi (po bolestech hlavy a zad). Je totiž nejpohyblivějším kloubem, což je vykoupeno jeho nestabilitou a tedy i snadnou zranitelností. Stále častěji se ve své praxi i internetovém životě setkávám s lidmi, kteří mě zahrnují dotazy týkajícími se obtíží s touto složitou strukturou. Proto vznikl následující článek - jeho snahou je předat zjednodušeně a co nejsrozumitelněji a nejuceleněji informace o ramenním kloubu jako takovém a obtížích, které jej mohou postihnout ...

Ronnie.cz | 6. května 2010 17:13 |

Senzomotorika III. - dynairy, úseče, nestabilní plochy

Myslíte si, že máte coby sportovci zpevněné všechny svaly ke správnému fungování těla? Nejvyšší čas otestovat svou rovnováhu a stabilizační systém!

Ronnie.cz | 6. května 2010 15:15 |

Senzomotorika II. - úvod, základy

Pokračování série o senzomotorické stimulaci, tentokrát přímo o možnosti ovlivnění nepostradatelného hlubokého stabilizačního systému páteře ...

Ronnie.cz | 6. května 2010 15:14 |

Bílkoviny III. - aminokyseliny

V úvodním dílu celého seriálu o bílkovinách a s nimi souvisejících látkách jsme si povídali o jejich funkci a stavbě, následovalo pokračování o metabolismu bílkovin. Při proteolýze se nám tedy rozložily až na konečné produkty - aminokyseliny (AK), nyní přichází řada na pojednání o nich. Dnešní článek má za úkol zmapovat aminokyseliny z bližšího pohledu na jejich strukturu a detailnější chování ...

Ronnie.cz | 13. října 2008 08:15 |

Bílkoviny (proteiny) II.

Hned v začátku chci upozornit na stavbu dnešního pojednání. Textové seznámení se základními fakty předchází názorným schématům, která blíže vysvětlují důležité děje týkající se bílkovin a aminokyselin. Pro přehlednost již i tak poměrně obtížného tématu jsou schémata se svými textovými vysvětleními řazena v závěru povídání o metabolismu ...

Ronnie.cz | 10. října 2008 06:50 |

Bílkoviny (proteiny) I.

Dnešní článek se podívá z obecnějšího pohledu na existenčně velice důležitý stavební prvek našeho těla - bílkoviny. Postupně bychom se v dalších pokračováních měli dostávat k menším složkám proteinů, aminokyselinám, vysvětlení, co znamená pojem esenciální aminokyseliny, z čeho se skládají BCAA, podrobnějšímu pojednání o metabolismu bílkovin atd. V sérii plánujeme také články s proteiny vzhledem ke cvičení a suplementačnímu plánu.

Ronnie.cz | 8. října 2008 11:05 |

Sacharidy: glykemický index

Sacharidy jsou každodenní součástí našeho jídelníčku, a proto bychom měli být dostatečně obeznámeni s jejich základními vlastnostmi. Nehodlám se zde zabývat dělením sacharidů, které zde na webu již je, ale jejich klasifikací ve spojitosti s glykemickým indexem (GI) a glykemickou náloží (GL).

Ronnie.cz | 7. října 2008 10:35 |

Senzomotorika I. - úvod, hluboké stabilizační svaly

Dnešním dnem začínáme sérii článků věnovaných senzomotorické stimulaci, metodice cvičení hlubokých stabilizačních svalů, která využívá mimo jiné nejrůznější nestabilní plochy a pomůcky.

Ronnie.cz | 28. září 2008 16:33 |

Sacharidy II.

V minulém díle jsme se zabývali monosacharidy a to především z chemického hlediska. K pochopení článku dnešního jsou znalosti z minula nezbytné, tzn. pokud ho už nemáte v paměti, zkuste se k němu na pár chvil předem vrátit. Než se začnu zabývat na dnešek naplánovanou teorií oligo- a polysacharidů, dovolím si jednu odbočku inspirovanou dotazem v našem diskusním fóru ohledně názvosloví sacharidů: synonymem označení sacharidy je termín glycidy, starší názvy uhlohydráty, uhlovodany a karbohydráty se dnes nepoužívají. Označení cukry se používá výhradně pro mono- a oligosacharidy.

Ronnie.cz | 28. září 2008 00:36 |

Sacharidy I.

Sacharidy jsou hlavním zdrojem energie pro většinu buněk v lidském těle a jsou to, hned vedle proteinů, jedny z nejdůležitějších látek, jejichž příjem bychom měli pečlivě sledovat. V následující sérii článků rozebereme sacharidy doslova od A do Z. Začneme základním dělením na monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy, dále popíšeme dělení sacharidů na rychlé a pomalé, zaměříme se na vztah glukózy a glykogenu, na doplňování glykogenu v časové návaznosti na trénink a na mnoho dalších, snad i užitečných drobností. Dnešní, první díl, se bude zabývat nutnou teorií o monosacharidech.

Ronnie.cz | 27. září 2008 15:53 |

Začátečník v posilovně - úvod

Bylo mi 11 let a byl jsem úplně normální kluk jako všichni okolo. Jednoho dne jsem využil chvíle, kdy nebyl starší bratr doma a jemně jsem mu začal prolézat věci. Dopis od holky, nezajímavé... pornočasopis... no fuj... a hele... co je tohle? Fit... Fit-Plus? Ten časopis si pamatuji jako by to bylo dnes. Bylo to jedno číslo časopisu Fit-plus, zahrabané hluboko pod všemi ostatními "nezajímavými" časopisy a na obálce se usmíval Frank Zane. Ještě ten den jsem ho celý přečetl. Druhý den jsem se se svým zážitkem svěřil při cestě do školy kamarádovi a jaké bylo moje překvapení, když mi řekl, že v sousední vesnici přece posilovna je! Ten den jsem se ve škole nemohl vůbec na nic soustředit a už jsem se těšil na večer, kdy jsme tam chtěli jít...

Ronnie.cz | 25. září 2008 19:19 |